Friday, April 10, 2015

Kommentarer om Rødt's partiprogram 

 Fra Rødt's partiprogram: "Arbeiderklassen kan ikke styre samfunnet etter sine egne interesser innafor rammene av kapitalismen og den private eiendomsretten. Derfor må det skje en revolusjon der arbeiderklassen gjør staten til sitt redskap for grunnleggende systemendringer, og tar styringa over bankene, de store selskapene og de sentrale institusjonene i samfunnet. Historisk har makthaverne brukt alle tilgjengelige midler for å holde på sine privilegier. En sosialistisk revolusjon vil ikke kunne seire uten at borgerskapet avvæpnes og folket tar kontroll over militærmakten. Rødt vil arbeide for at maktovertakelsen skal skje fredelig, og med demokratiske midler."
---
Min versjon: "Arbeiderklassen og flertallet i befolkningen kan bare delvis styre samfunnet etter sine egne interesser innenfor rammene av asymmetrisk capitalisme og den corporative eiendomsretten. Derfor må det skje en reform der arbeiderklassen og samfunns-borgerne gjør staten til sitt redskap for betydelige modellendringer, og tar enda mer demokratisk styring over bankene, de store selskapene og de sentrale institusjonene i samfunnet.
Historisk har makthaverne brukt alle tilgjengelige midler for å holde på sine privilegier. En sosialistisk demokratisk reform vil muligens ikke kunne seire uten at makt-eliten blir utfordret mht. demokratiske maktfordelings-prinsipper, inkludert fortsatt demokratisk konstitusjonell kontroll over militærmakten og politiet.
Rødt vil arbeide for at maktovertakelsen skal skje fredelig, og med demokratiske midler, fortrinnsvis direkte demokrati".

(på flyer: Vi bringer Joseph Schumpeter's creative destruksjon et par steg videre. vil du delta i den fremtidige økonomiske egalitære evolusjon?).

Merk: Begrepet "evolusjon" har en affinitiv connotasjon som gjør at "evolusjon" minner litt om "revolusjon", men ikke for mye... :-}

Fra Rødt's partiprogram: "For Rødt er kapitalismen bare en bestemt epoke i menneskehetens historie. Da kapitalismen feide føydalsamfunnet til side, representerte den en progressiv kraft som har brakt menneskesamfunnet et langt skritt framover. Den har ført til en enorm utvikling av menneskehetens produktive evner, og den har, spesielt i enkelte deler av verden, medført store materielle og sosiale framskritt. Men nå blir det stadig tydeligere at kapitalismen som system er blitt en trussel mot menneskene og naturen.
Vi kan ikke lenger leve med at et lite mindretall eier produksjonsmidlene, utbytter de som skaper verdiene og ødelegger livsgrunnlaget for framtidige generasjoner for å bygge opp sin egen rikdom og makt. Det er en skjærende kontrast mellom den kolossale produksjonsevnen og det faktum at forskjellen mellom fattige og rike i verden er større enn noen gang. Kapitalismen har overlevd seg selv. Nå haster det å bli kvitt den. Det tjener interessene til et stort flertall av verdens befolkning.
Arbeiderklassen,- kvinner og menn - som gjennom sitt arbeid skaper de verdiene som kapitalen utnytter, må være den drivende og avgjørende kraften i det opprøret som skal føre menneskeheten ut av kapitalismen og inn i det nye samfunnet: sosialismen. Den må stå i spissen for organiseringen og styringen av dette nye samfunnet.
Vi lever i en tid der mye forandrer seg fort og overraskende. Vi ønsker å bidra til at de store omveltningene går i riktig retning: At de leder til likeverd, frigjøring av menneskene og bevaring av naturgrunnlaget for menneskeheten, slik at våre etterkommere kan oppleve et samfunn uten nød og fattigdom".
---
Min version: "For Rødt er de fleste av dagens økonomiske modeller bare en tidsbegrenset variabel  epoke i menneskehetens historie. Da kapitalismen feide føydalsamfunnet til side, representerte den en progressiv kraft som har brakt menneskesamfunnet et langt skritt framover. Den har ført til en enorm utvikling av menneskehetens produktive evner, og den har, spesielt i enkelte deler av verden, medført store materielle og sosiale framskritt. Men nå blir det stadig tydeligere at de fleste av dagens økonomiske modeller er blitt en trussel mot menneskenes generelle velstand og naturen. Vi kan ikke lenger leve med at et for asymmetrisk mindretall eier en for stor andel av  produksjonsmidlene, ekstraherer/høster de som er ansatte og reduserer finansøkonomiske muligheter for framtidige generasjoner for å akkumulere sin egen økende rikdom og makt. Det er en skjærende kontrast mellom den kolossale produksjonsevnen og det faktum at forskjellen mellom fattige og rike i verden er større enn noen gang. Kapitalismen har overlevd seg selv ved å være veldig tilpasningsdyktig og fleksibel. Nå haster det å få reformert og demokratisert dagens kapitalisme ytterligere. Det tjener interessene til et stort flertall av verdens befolkning.
Arbeiderklassen,- kvinner og menn - som gjennom sitt arbeid skaper mesteparten av de verdiene som kapitaleiere høster/ekstraherer, må være den drivende og avgjørende kraften i det opprøret som skal føre menneskeheten ut av dagens asymmetriske kapitalistiske modeller og inn i det nye samfunnet: demokratisk sosialisme, fortrinnsvis direkte-demokratisk sosialisme, en meget egalitær og horizontal form for capitalisme. Den må stå i spissen for organiseringen og styringen av dette nye samfunnet.
Vi lever i en tid der mye forandrer seg fort og overraskende, hovedsaklig pga. exponentiell vekst. Vi ønsker å bidra til at de store omveltningene går i riktig retning: At de leder til likeverd, frigjøring av menneskene og bevaring av naturgrunnlaget for menneskeheten, slik at våre etterkommere kan oppleve et samfunn uten nød og fattigdom, og et mer egalitært og symmetrisk samfunn som incrementalt nærmer seg equilibrium".


No comments:

Post a Comment

Plz keep your comments decent and appropriate, and within the limits of the dignity of the bourgeoisie.